Turvallisuusalan elinkeinolupa pakolliseksi alan yrityksille – asiakkaan hyvä tarkistaa toimittajan lupa

Lukitus-, kulunvalvonta- ja hälytysjärjestelmien asentaminen, korjaaminen ja muuttaminen ovat tämän vuoden alusta saakka olleet luvanvaraista toimintaa. Sitä varten tarvitaan turvallisuusalan elinkeinolupa poliisihallitukselta. Asiakkaan on suositeltavaa tarkistaa toimittajan lupa.

Siirtymäaika luvanvaraisuuteen päättyi viime vuoden lopussa. Sen jälkeen edellä lueteltuja turvasuojaustehtäviä tekeviltä yrityksiltä on edellytetty turvallisuusalan elinkeinolupaa. Lisäksi kyseisiä tehtäviä tekevillä työntekijöillä tulee olla turvasuojaajakortti.
”Asiakkaan olisi hyvä varmistaa, että turvatekniikkatoimittajalla on varmasti elinkeinolupa olemassa”, korostaa Viria Securityn myyntipäällikkö Caj Gardemeister. Tällöin tietää, että yritykseen ja sen toimintaan voi varmasti luottaa.
Lupamuutos koskee turvasuojaustoimintaa, joka tehdään ansiotarkoituksessa ja sopimukseen perustuvana. Lupaa ei siis tarvita, jos yrityksen työntekijä tai taloyhtiö hoitaa oman yrityksen tai taloyhtiön asioita.
Aivan kaikki tehtävät eivät edellytä lupaa muutenkaan; esimerkiksi avainluovutukset ja -palautukset eivät ole luvanvaraista toimintaa, paitsi jos mukana on sähköisen lukitusjärjestelmän hallinnointia. Kameravalvontajärjestelmiäkin saa asentaa. Käytännössä lupa liittyy siis erityisesti sellaisiin tehtäviin, joihin kuuluu merkittävä vastuu kulkuoikeuksien hallinnasta.
lukko
Luvan edellyttämät käytännöt olivat Virialle jo ennestään tuttuja, ja siksi muutos on aiheuttanut Virialla vain vähän toimenpiteitä: ”Se johtuu siitä, että meillä on vartioimisliiketausta, eli omasta hälytyskeskustoiminnasta johtuen meillä on jouduttu tietämään ja osaamaan nämä asiat jo paljon aikaisemminkin. Sinänsä ei siis uutta meille, kun ollaan etulinjassa oltu tässä jo vuosikausia”, Gardemeister selventää.
Uudistuksen myötä yrityksen taloudellinen tilanne ja vastuuhenkilöt tarkistetaan huolellisesti. Tavoitteena on parantaa tilaturvallisuutta. ”Valvotaan, että yrityksessä on ihmiset, joilla on puhtaat jauhot pussissa”, Gardemeister tiivistää.
Yrityksen luvan voimassaolon voi tarkistaa poliisin ylläpitämästä luettelosta. Myös asentajalta voi pyytää turvasuojaajakorttia nähtäväksi. Virian elinkeinolupa on nähtävissä poliisin verkkosivuilla täällä.

Loihteella tapahtuu

Loihde oli toteuttamassa Puolustusvoimien Hackathonia

Kyberoperaatiot ovat yhä keskeisempi osa modernia puolustuskykyä, ja uusien ratkaisuiden kehittämisen tueksi Puolustusvoimat järjesti kyberpuolustusaiheinen SecD-Day Hackathonin 2.–4.2.2024. Loihde oli mukana yhteistyökumppanina toteuttamassa tapahtumaa yhdessä Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n…