Senaatintori

Kokoontuuko Senaatintorille ihmisjoukkoja tai ylittääkö väkimäärä suositukset?

Helsinki testaa Virian henkilölaskentapalvelua parantaakseen kaupunkitilojen turvallisuutta.

Viria on toimittanut Helsingin kaupungille videoanalytiikkaan perustuvan palvelun, joka kertoo, paljonko ihmisiä on liikkeellä kaupungin keskeisissä ulkotiloissa eri aikoina. Massalaskentapalvelu parantaa kaupungin turvallisuutta auttamalla viranomaisia kohdentamaan resursseja sinne, missä ihmisiä on runsaasti.
Korona-aikana massalaskentapalvelu auttaa kaupunkia myös varmistamaan, etteivät suositellut henkilömäärärajat tietyllä alueella ylity tapahtumien aikana. Järjestelmä tuottaa hälytyksen merkittävästä ja odottamattomasta väkimäärän kasvusta kohteessa.
Videoanalytiikkaan perustuvan palvelun ovat kehittäneet ja toteuttaneet Virian tytäryhtiöt Viria Security Oy ja Aureolis Oy.
”Kamerat ja niiden yhteydessä oleva tekoäly mittaa kuva-alalta henkilömäärän keskiarvon kymmenen minuutin ajalta sovittuna ajankohtana. Mittauksen jälkeen henkilömäärätieto talletetaan tietokantaan ja datasta tuotetaan reaaliaikainen visuaalinen tilannekuva”, Virian liiketoiminnan kehitysjohtaja Mika Rissanen selvittää.
Ratkaisun kuva-aineistoa käytetään ainoastaan henkilömäärän laskentaan, eikä se sisällä henkilöiden tunnistamiseen tai luokitteluun liittyvää toiminnallisuutta. Massalaskentaan tarkoitettujen kameroiden kuva-alat ja etäisyydet ovat suuria ja siksi yksittäisiä henkilöitä ei voida kuvasta tunnistaa.
Helsingissä palvelun testikäyttö aloitettiin Senaatintorin kesä -tapahtuman yhteydessä elokuun puolivälissä ja toinen mittauspiste avattiin Kansalaistorille syyskuun alussa.
”Massalaskentapalvelu vähentää osaltaan viranomaisten työtä ja auttaa kohdentamaan resurssit sinne, missä ihmisiä on runsaasti liikkeellä. Erilaisista turvallisuusnäkökulmista katsoen on arvokasta tietää keskeisissä kaupunkitiloissa, kuten keskustan toreilla tai puistoissa, olevia henkilömääriä ja myös väkimäärän kehitystä ajan kuluessa”, kaupungin valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi sanoo.
”Virialla on vahva kokemus kameravalvontaratkaisujen toimittamisesta yrityksille ja julkiselle sektorille. Olemme viime aikoina kehittäneet ratkaisuja, joissa kamerakuvaa hyödynnetään myös muuhun kuin valvontaan. Erilaisia analytiikkamenetelmiä hyödyntäen voidaan kuvasta saada informaatiota vaikkapa henkilömääristä, kuten tässä Helsingin kaupungin tapauksessa. Muita käyttökohteita on esimerkiksi tilojen käyttöasteen mittaaminen, prosessien parantaminen, laadunvarmistus tai markkinointi”, Mika Rissanen toteaa.
Lisätietoja:
Viria: Liiketoiminnan kehitysjohtaja Mika Rissanen, puh. 040 5309 724
Helsingin kaupunki: Valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi, puh. 09 31025709
 
Viria on tieto- ja turvateknologian ratkaisutoimittaja, joka rakentaa digitalisaatiota turvallisesti. Toiminnassamme yhdistyy tiedolla johtamisen, digitaalisen liiketoiminnan sekä fyysisen ja tietoturvallisuuden vankka asiantuntemus sekä asiakasläheinen ja uutta luova toimintatapa. Viria-konsernin muodostavat emoyhtiö Viria Oyj ja sen tytäryhtiöt Viria Security Oy, Aureolis Oy, Bitfactor Oy, Hibox Systems Oy, Tansec Oy ja Spellpoint Oy. Yhtiöt ovat kaikki hyvässä kasvussa ja niillä on vankka markkina-asema.  Virian liikevaihto vuonna 2019 oli 103 miljoonaa euroa. Henkilöstöä konsernissa on tällä hetkellä noin 690.  www.viria.fi
 

Loihteella tapahtuu

Loihde oli toteuttamassa Puolustusvoimien Hackathonia

Kyberoperaatiot ovat yhä keskeisempi osa modernia puolustuskykyä, ja uusien ratkaisuiden kehittämisen tueksi Puolustusvoimat järjesti kyberpuolustusaiheinen SecD-Day Hackathonin 2.–4.2.2024. Loihde oli mukana yhteistyökumppanina toteuttamassa tapahtumaa yhdessä Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n…