Monessa pohjalaiskodissa saattaa olla unohtuneena yli 2000 euron arvoinen paperi

Viria Oyj:n osakkeista huomattava osa, lähes 7 % on edelleen paperiosakkeina, vaikka yhtiön osakkeet liitettiin arvo-osuusjärjestelmään kymmenen vuotta sitten.

15.4.2021 tulee täyteen 10 vuotta siitä, kun Viria Oyj:n (silloisen Anvian) osakkeet liitettiin arvo-osuusjärjestelmään ja suurin osa osakkeista siirtyi omistajiensa arvo-osuustileille. Ajankohta on merkityksellinen, sillä sen jälkeen Virian yhtiökokouksella on osakeyhtiölain mukaan mahdollisuus päättää paperiosakkeiden oikeuksien menettämisestä.
”Tällaista päätösesitystä ei vielä ole, mutta varmuuden vuoksi suosittelemme jäljellä olevien paperiosakkeiden siirtämistä arvo-osuustileille mahdollisimman pian”, sanoo viestintäjohtaja Tiina Nieminen Virialta.
Jos osakekirja on tallessa ja siinä on siirtomerkinnät nykyiselle omistajalle, prosessi hoituu jouhevasti. Jos taas osakekirja on siirtynyt esimerkiksi perinnönjaossa uudelle omistajalle, tarvitaan enemmän asiakirjoja osoittamaan oikea omistaja, ja niiden keräämisessä voi mennä aikaa.
Kukin paperiosake vastaa 100:a Virian osaketta. Koska Viria ei ole pörssissä, osakkeella ei ole noteerattua markkinahintaa. Privanet-kauppapaikalla Virian osakkeella on viime aikoina käyty kauppaa 23-24 euron osakekohtaisella hinnalla, joten sen pohjalta yhden paperiosakkeen arvoksi voisi laskea jopa 2400 euroa.
Jos omistaa Virian tai sen edeltäjän (Anvia, Vaasan Läänin Puhelin, Vaasan Puhelin tai Etelä-Pohjanmaan Puhelin) paperiosakkeen, kuinka tulisi toimia?

  1. Tarkista, onko nimesi merkitty osakekirjan etusivulle osakkeenomistajaksi, tai onko osakekirjan kääntöpuolella siirto nimellesi ja onko yhtiö rekisteröinyt siirron.
    Mikäli ei ole, hanki omistusoikeuden osoittavat asiakirjat, esim. kauppakirja, perukirja tai lahjakirja.
  1. Jos sinulla ei ole arvo-osuustiliä, avaa sellainen omassa pankissasi. Arvo-osuustilin omistaja tulee olla sama kuin osakkeen omistaja.
  2. Varaa aika Nordean konttorista osakkeen siirtämiseksi arvo-osuustilille. Ota mukaan osakekirja(t), Virian verkkosivuilta löytyvä Nordean toimeksiantolomake, henkilöllisyystodistus, arvo-osuustilin numero sekä tarvittaessa valtakirja ja tarvittavat omistusoikeuden osoittavat asiakirjat.

Virian verkkosivuilta löytyy tarkemmat ohjeet sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Viria on myös avannut palvelunumeron 010 273 2400 nimenomaan tätä tarkoitusta varten.
Paperiosakkeita on vielä noin 3900 kappaletta. Vuosien mittaan määrä on pienentynyt, kun osakkeita on kirjattu arvo-osuuksiksi. Nyt toivotaan, että loputkin osakekirjat löytyisivät piironginlaatikoista ja tallelokeroista ja nekin siirrettäisiin arvo-osuusjärjestelmään.
”Omistaja hyötyy siirrosta myös siten, että saa osingot takautuvasti kolmen vuoden ajalta. Yhden paperiosakkeen osalta takautuvat osingot ovat tällä hetkellä (8.5. asti) ennen veroja 518 euroa”, Tiina Nieminen muistuttaa.
 
Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Tiina Nieminen, puh. 044 4113480, tiina.nieminen@viria.fi
 
Viria on tieto- ja turvateknologian ratkaisutoimittaja, joka rakentaa digitalisaatiota turvallisesti. Toiminnassamme yhdistyy tiedolla johtamisen, digitaalisen liiketoiminnan sekä fyysisen ja tietoturvallisuuden vankka asiantuntemus sekä asiakasläheinen ja uutta luova toimintatapa. Viria-konsernin muodostavat emoyhtiö Viria Oyj ja sen tytäryhtiöt Viria Security Oy, Aureolis Oy, Bitfactor Oy, Tansec Oy ja Spellpoint Oy. Virian liikevaihto vuonna 2019 oli 103 miljoonaa euroa. Henkilöstöä konsernissa on tällä hetkellä noin 690.  www.viria.fi

Loihteella tapahtuu

Loihde oli toteuttamassa Puolustusvoimien Hackathonia

Kyberoperaatiot ovat yhä keskeisempi osa modernia puolustuskykyä, ja uusien ratkaisuiden kehittämisen tueksi Puolustusvoimat järjesti kyberpuolustusaiheinen SecD-Day Hackathonin 2.–4.2.2024. Loihde oli mukana yhteistyökumppanina toteuttamassa tapahtumaa yhdessä Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n…