Voitto ValtraHackathonista traktorinkuljettajien personal trainer -sovelluksella

Kuinka lisätä tehoa ja kannattavuutta ruoantuotantoon työkoneiden tuottaman datan avulla? Ja samalla edistää kestävää kehitystä?

Tähän haasteeseen Loihteen kuusihenkinen tiimi innovoi ValtraHackathonissa ratkaisun, jolla kotiinviemisiksi irtosi hackathonin voitto ja avautui mahdollisuus kehittää ratkaisua eteenpäin Valtran kanssa.

”Otimme keskiöön traktorinkuljettajan, ja kuinka hän voi saada datasta tavallaan oman personal trainerin, joka auttaa ja kannustaa käyttämään traktoria tehokkaammin. Sovellus antaa hänelle esimerkiksi reaaliaikaista ohjausta ja palautetta sekä voi sisältää myös automaatiota. Isosta käyttäjäkunnasta kerätty data mahdollistaa oppimisen toinen toisilta ja parhaiden käytäntöjen jakamisen, ja pelilliset elementit houkuttavat arvioimaan ja kehittämään omia totuttuja toimintatapoja”, kuvailee Loihde Analyticsilla analytiikka- ja tekoälyratkaisuista vastaava Tuomas Lahtinen.

Valmistautuessaan hackathoniin yksi tiimin jäsenistä, Joonas Järvinen jutteli tuttujen maanviljelijöiden kanssa ja sai alustaville ideoille arvokasta palautetta ”suoraan kuskin penkiltä”.

Tärkeässä roolissa tehokkuuden rinnalla oli ympäristönäkökulma. Polttoainekulutuksen pienentäminen on siitä luonteva esimerkki, lisäksi esimerkiksi ennakoiva huolto tai laitekannan optimointi ovat käyttöiän pidentymisen kautta merkittäviä tekijöitä ympäristönäkökulmasta. Hyvin kokonaisvaltainen voittajaidea sisälsi myös moderneja tapoja simuloida ja kerätä tietoa optimoinnin pohjaksi.

Joukkueessa olivat Tuomas Lahtisen ja Joonas Järvisen lisäksi Sami Masala, Arto Muhli, Jaakko Syrjälä ja Panu Tujula.

”Tehtävä istui tiimillemme kuin valettu ja olemme innoissamme, että pääsemme jatkamaan ideoidemme toteuttamista Valtran kanssa”, sanoo Sami Masala Loihde Advisorylta. ”Tiimissämme on huikeaa osaamista, Tuomas esimerkiksi on tekniikan tohtori ja Jaakko neurotieteen tohtori, ja heillä on erikoisosaamista systeemi- ja operaatiotutkimuksessa.”

Loihteen ratkaisu kirvoitti tuomaristolta spontaanit kehut.

”Loihteen voittoisassa ideassa hyödynnetään Valtra Connectista saatavaa dataa, ratkaistaan asiakkaan ongelmaa niin, että traktoria käytetään tehokkaammin, mikä johtaa säästöihin myös ympäristö huomioon ottaen. Lisäksi ratkaisu tukee Valtran Best Tractor Experience -visiota”, sanoo Aapo Aijasaho, Manager, Valtra Product Marketing.

”Sovelluksella louhitaan datasta ulos kimiräikkös-tasoiset traktorikuskit, jotta voidaan valmentaa samalle tasolle myös tavalliset traktorikuskit. Koko ValtraHackathon -prosessi oli ihan huikea sukellus tulevaisuuden maatalousteknologiaan”, hehkuttaa Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen voittajatiimin ideaa.

ValtraHackathonin toteuttivat Valtran toimeksiannosta Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo ja Kasvu Open.