Etätyö mahdollistaa pyörillä kulkevan elämäntavan

Juhannuksena 2021 Antti Keinänen oli palauttanut vuokra-asuntonsa avaimet ja myynyt suurimman osan omaisuudestaan. Loput tavarat, kuten valokuvat, joitain muistoesineitä ja sesonkivaatteita oli pakattu erilliseen varastoon. Jo pidempään valmisteltu elämäntapamuutos huipentui siihen, että koti oli vaihtunut noin seitsemän neliön matkailuautoon ja Loihde Oyj:llä IT-asiantuntijana työskentelevä Antti lähti vaimonsa ja koiransa kanssa kiertämään ympäri Suomea.

”Onhan tämä ollut seikkailu ja hyppy tuntemattomaan. Eri paikkakuntia ja kaupunkeja on ehtinyt kertyä vuodessa ja parissa kuukaudessa kaikkiaan 117”, Antti tarkistaa Google Mapsista syyskuussa 2022.

Pyörille siirtymistä edelsi useampi elämäntapahtuma, jotka saivat miettimään, että kenties voisi tehdä muutakin. Ennen isoa muutosta oli kuitenkin monta selvitettävää asiaa. Mihin posti menee? Entä millaisia vakuutuksia on otettava? Asiat ratkesivat yksi kerrallaan ja huolellinen valmistautuminen auttoi orientoitumaan uudenlaiseen elämäntapaan. Matkailuauto- ja asuntovaunuelämää oli tullut testattua myös aiemmin kesäloma- ja motocross-reissuilla, joten kylmiltään ei pariskunta hankkeeseen lähtenyt. Nyt jo yli vuoden kestäneellä taipaleella on tullut koettua niin kolmenkymmenen asteen pakkaset kuin kaamoskin.

”Ollaan lähdetty sillä ajatuksella matkaan, että tässä sattuu ja tapahtuu. On monia asioita, joihin ei voi vaikuttaa, joten ei anneta huolien painaa ja ratkotaan asiat, kun ne eteen tulevat. Parasta on se, että jokainen päivä on erilainen. Vapaus kokea ja liikkua on iso rikkaus”, Antti summaa.

Kaikki tarpeellinen mukana

Puoli-integroituun, noin 7,5 metriä pitkään matkailuautoon mahtuu muun muassa iso parisänky, suihku, wc, jääkaappipakastin, kolmen polttimen hella, uuni, televisio ja lattialämmitys. Mukana kulkee kaksi polkupyörää ja tarpeelliset tavarat ovat siististi säilöttynä läpinäkyviin laatikoihin auton takaosaan.

Myös etätyön toimivuus on ollut tärkeä varmistaa. Antti työskentelee Loihteen konsernitietohallinnossa, mutta osa töistä liittyy myös tytäryhtiö Loihde Analyticsin liiketoimintaan. Työpäivät kuluvat muun muassa erilaisten pilviprojektien parissa sekä Loihteella että asiakasyrityksissä. Antti huolehtii esimerkiksi pilvisiirtymien dataintegraatioiden sujuvuudesta. Loihde-konsernin sisäinen service desk -työ kuuluu myös arkeen.

”Aina kun saavutaan jonnekin, tarkistan ensimmäisenä yhteyksien toimivuuden. Hankin modeemin, jossa on kahden eri operaattorin linjat ja sitten on käytössä vielä työnantajan liittymä. Aina jokin niistä kolmesta on toiminut”, Antti naurahtaa.

Myös kaksisuuntaiset vastamelukuulokkeet ovat tärkeä lisä työkalupakkiin, kun alle kymmenessä neliössä on kaksi ihmistä.

”On huomattu, että ihminen pärjää aika vähillä tavaroilla. On ollut vapauttava juttu päästä turhasta rojusta eroon. Nyt jos tulee mieleen ostaa vaikkapa uusi vaatekappale, on mietittävä myös säilytystä ja onko esimerkiksi laitettava jotain muuta pois.”

Liian ahtaalta ei ole kuitenkaan tuntunut. Tilan saa jaettua myös väliovella kahteen osaan.

”Tässä matkailuautomallissa on joka puolella ikkunat ja panoraamakatto tuo tilan tuntua. Meillä oli onni saada hankituksi juuri se matkailuauto, joka haluttiin”, Antti toteaa.

Mitä seuraavaksi?

Syyskuuhun 2022 mennessä Antin karavaani on matkustellut Suomessa ja Norjassa. Mielessä siintää jossain vaiheessa myös Etelä-Eurooppaan meno. Ensimmäisen vuosi on ollut Antin sanojen mukaan opettelua ja uudenlaisen elämäntavan testaamista.

”On oikeastaan ollut aika kiva opetella uusia juttuja. Meillä on autossa aurinkopaneelit, joista saamme kesällä käytettävän energian. Tässä on kuin oma talonmiehensä, kun täytyy huolehtia lämpö- ja sähköjärjestelmistä, puhtaasta ja harmaasta vedestä, huolloista ja ylläpidosta. Nämä asiat täytyy huomioida myös reittejä suunniteltaessa”, Antti selvittää.

Kun IT-asiantuntijan työpäivä päättyy ja läppärin kansi sulkeutuu, luonto on vain muutaman askeleen päässä. Leirintäalueilla Antin perhe on ollut vain harvoin, mutta sen sijaan Park4Night-sovellus ja puskaparkkikartta ovat olleet ahkerassa käytössä sopivien paikkojen etsintään. Myös Facebook-ryhmistä saa hyviä vinkkejä mukaviin yöpymiskohteisiin.

Etätyö on ollut liikkuvan elämäntavan mahdollistaja. Lähipäiviä toimistolla tulee Antille harvemmin, mutta työtehtävät eivät juurikaan edellytä juuri tietyssä paikassa olemista. Pariskunta onkin suunnitellut jatkavansa elämää pyörien päällä ainakin viiden vuoden ajan, jonka jälkeen arvioidaan, miten ja missä sen jälkeen asutaan. Yksi vuosi on siis takana ja neljä vielä edessä.

”Tähän saakka on tullut hyvä olo, kun maisema vaihtuu. Polttoaine on nyt kallista, joten ihan joka päivä ei kuitenkaan liikuta paikasta toiseen. Vuodessa ja kahdessa kuukaudessa on tullut noin 35 000 kilometriä mittariin”, Antti kertoo.