Skip to content

Loihde mukana tukemassa Gen Z Hack Challengea

15.6.2022

Mikä ihmeen Gen Z ja Hack Challenge? Kyse on nimensä mukaisesti suomalaisille nuorille suunnatusta hakkerointihaasteesta. Siis rakkautta tietoturvaan ja hakkerointiin samassa paketissa. Loihde Trust on tänä vuonna ollut mukana mahdollistamassa haasteen toteutumista.

Nyt toista kertaa järjestetyn Gen Z Hack Challengen ideana on tarjota nuorille tilaisuus testata omia kykyjään hakkeroinnin ja tietoturvatestaamisen saralla. Haaste oli suunnattu erityisesti alle 26-vuotiaille harrastajille.

”Tietoturva on tärkeä asia ihan jokaiselle meistä, yleissivistykseen kuuluva asia, joka on yhä enemmän ja enemmän läsnä arjessa. Tarvitaan myös ihmisiä, joilla on erityisosaamista tällä alalla. Loihde ja loihtijat ovat tässä kärkipäätä ja haluamme jakaa osaamistamme. On tärkeä kannustaa nuoria mukaan”, Loihde Trustin Junior Cyber Security Analyst Kristiina Luomala sanoo.

Nyt kesäkuussa haasteet ovat juuri sulkeutuneet, mutta myöhemmin osallistujista kootaan Suomen edustus European Cyber Security Challengeen. Edustusjoukkueen jäsenet ja eri ikäluokkien voittajat julkistetaan 22.6.

Loihde Trustin lisäksi Gen Z Hack Challengea olivat tänä vuonna mahdollistamassa muun muassa Traficom, ulkoministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

Turvallinen tapa testata osaamista

Gen Z Hack Challenge tarjosi nuorille mahdollisuuden testata turvallisesti omia hakkerointikykyjään. Haasteisiin sai myös paneutua rauhassa ajan kanssa. Kiirettä tai valvovaa silmää ei ollut.

”On voinut yrittää vaikka 50 kertaa ja mitään ei ole voinut onnistua rikkomaan, vaikka mitä olisi testaillut. Sai siis rohkeasti kokeilla. Kukaan ei myöskään seurannut vieressä, vaan oli mahdollisuus ihan rauhassa ratkoa haastetta omalla kotikoneella miettien eri ratkaisuvaihtoehtoja.”

Luomala on innostunut siitä, että tapahtuma on suomalainen ja kotimaisin voimin toteutettu.

”Olisin osallistunut ilman muuta itsekin, jos en olisi ollut yli-ikäinen tähän”, hän naurahtaa.

Hakkeroinnista kiinnostuneille nuorille haaste tarjosi tilaisuuden tutkia alaa ja tutustua eri toimijoihin. Tapahtuman järjestäjistä ja tukijoista voi joillekin osallistujille löytyä myös tulevaisuuden työnantaja.

Loihde Trustin tapahtuman puuhatiimi

Luomala ja Loihde Trustin tietoturvakonsultti Aino Leppänen ottavat Gen Z Hack Challengen somen haltuun vielä lokakuussa viikolla 42. Mitä siis on syksyllä luvassa? Ainakin blogitekstejä ja somepostauksia hakkerin elämästä ja käytännön vinkkejä tietoturvan parantamiseen.

”Yksi tärkeä esiin nostettava teema on muun muassa OSINT-tiedustelu (open source intelligence), jossa kerätään tietoa julkisista lähteistä. Ihmisten olisi hyvä olla tietoisia siitä, miten paljon heistä saadaan yksityiskohtaistakin informaatiota muun muassa sosiaaliseen mediaan ladattujen tietojen perusteella. Olen tehnyt vastaavia selvityksiä myös yrityksille”, Luomala kertoo.

 Kristiina Luomala
Milleniaali, joka suhtautuu intohimoisesti hakkerointiin ja tietoturvaan. Loihde Trustin Junior Cyber Security Analystina työskentelevä Kristiina on mukana myös Loihde Trustin omassa Team Hactarissa, joka ratkoo tietoturvahaasteita tällä hetkellä kolmen valkohattuhakkerin voimin.

 

 


Aino Leppänen

Hakkeroinnista innostunut Loihde Trustin tietoturvakonsultti on aiemmin työskennellyt myös Web Developerina. Aino uskoo siihen, että aktiivisesti mahdollisuuksia ja vastauksia hakeva niitä myös löytää.