Alun perin kesäharjoittelijaksi liki 20 vuotta sitten tullut Olli Korpierkki työskentelee nykyään Loihteella myynti- ja asiakkuuspäällikkönä digitaalisen turvallisuuden parissa. Monipuolinen työ on ennen kaikkea suhteiden rakentamista ja ylläpitoa.

Kun Loihteen Oulun toimistolle saapuu ensimmäistä kertaa, tervehtimään tulee monia ystävällisiä kasvoja, ja päästäänpä porukassa pian vitsienkin heittelyn makuun. On helppo uskoa, että täällä voi tuntea olevansa kuin kotonaan.

Yksi oululaisista on myynti- ja asiakkuuspäällikkö Olli Korpierkki. Hän on yrityksessä tuttu näky, sillä hän on ehtinyt työskennellä samassa yrityksessä jo liki 20 vuotta. ”Olen aloittanut silloisessa Lan & Wanissa (nyk. Loihde) kesätöissä vuonna 2000”, Korpierkki taustoittaa.

Työnkuva on vuosien aikana muuttunut monesti. Kesätöiden ja opiskelujen jälkeen Korpierkki on tehnyt mm. atk-kaapelointeja ja toiminut teknisenä asiantuntijana ennen suuntautumistaan myyntiin. Nykyään käyntikortissa lukee titteli myynti- ja asiakkuuspäällikkö. Tehtävässä yhdistyvät myynti ja asiakkuuksien hoito.

”Myyntityö on tärkein, eli myyntiä olemassa oleville ja uusille asiakkaille”, Korpierkki aloittaa. Asiakkuuspäällikön tehtävät puolestaan sisältävät asiakkuuksien hoitamista laidasta laitaan: ”Ei aina pelkästään lisämyyntiä, vaan olemassa olevan palvelukokonaisuuden hoitamista, läpikäyntiä ja käytänteiden sopimista”, Korpierkki luettelee. Asiakkaan kanssa myyjä on tietyllä tavalla myös konsultin roolissa. ”Asiakkuuspäällikkö on aika usein se henkilö, joka on linkkinä useampaan suuntaan”, hän tarkentaa.

Asiakassuhteiden merkitys on molemminpuolinen

Korpierkki pitää työssään tärkeinä luottamuksellisia asiakassuhteita. ”Sellaiset syntyvät hiljalleen ja silloin jutellaan myös työn ulkopuolisista asioista”, hän sanoo.

Miehen tapaaminen kumoaa stereotypiat raa’an kilpailuhenkisestä ja yksilökeskeisestä myynnistä. Hänen puheissaan korostuvat ihmisläheisyys ja tiimityöskentely yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Nettiresoluutio-mietintä-Edit
Korpierkin mieleen on jäänyt muun muassa tapaus, jolloin ison asiakkaan kanssa mietittiin ja kehitettiin täysin uutta palvelukonseptia, jota ei ollut vielä markkinoilla. Prosessi oli hänen mukaansa hyvin intensiivinen. ”Asiakas kilpailutti palvelun ja olimme ainoa vaatimukset täyttänyt tarjoaja, joten voitimme kisan. Kun palvelu sitten otettiin käyttöön ja ensimmäisessä kehityskokouksessa saatiin asiakkaalta positiivista palautetta, oli se hieno hetki”, Korpierkki muistelee.

Onnistumisen tunteita tuleekin monista asioista.

”Toki kaupallinen iso onnistuminen tuntuu hyvältä, mutta yhtä lailla asiakkaan turvallisuuden ja liiketoiminnan parantaminenkin. Koska teemme tietoturvan kanssa tiiviisti töitä, tiedämme usein asiakkaan tietoturvatapahtumista paljonkin sellaisia asioita, jotka eivät ole missään esillä. Kun turvallisuutta pystyy asiakkaan kanssa parantamaan määrätietoisella työllä, on se palkitsevaa”, Korpierkki kertoo. ”Jos hommat hoitaa hyvin, niin myyjällä on aika isokin vapaus tehdä asioita”, hän lisää.

Myyjän työ vaatii ihmistuntemusta

Digitalisaation myötä myös myynti muuttuu: asiakkaat voivat lähestyä jopa WhatsAppin chatilla ja maailman hektistyminen näkyy joissain asioissa.

”Myyntityö on kiinnostavaa, alahan muuttuu koko ajan, varsinkin tietoturva-alalla”, Korpierkki innostuu. ”Entistä enemmän on siirrytty Skype- ja verkkopalavereihin. Verrattuna muutaman vuoden takaiseen, käydään asiakkaankin kanssa nykyään paljon myynnillisiä verkkopalavereita”, Korpierkki kuvailee.

”Myyjän työ on aika pitkälle vuoropuhelua ja vuorovaikutusta asiakkaan kanssa. Asiakkaat voivat olla hyvinkin erilaisia persoonia, joten henkilötuntemusta tarvitaan. Sosiaalisesti hyvät taidot ja sosiaalinen pelisilmä ovat todella tärkeitä. Lisäksi myyjältä vaaditaan joustavuutta ja pitkäjänteisyyttä”, Korpierkki sanoo. ”Toki myyjän työssähän voivat menestyä hyvin monenlaiset ihmiset”, hän lisää.

Jos haluaa pitkiä asiakassuhteita, niin rehellisyys ja avoimuus ovat tärkeitä. ”Täytyy osata asiansa ja olla rehellinen. Jos tietää, että jokin asia ei mene putkeen, niin pitää uskaltaa kertoa se”, Korpierkki painottaa. ”Laajemmin ajateltuna asiakkaathan maksavat meidän palkat”, hän muistuttaa.

Epäonnistumisista ei kannata miehen mukaan lannistua. Tilanteet voivat vaihtua ja jotkin asiat voivat olla täysin oman vaikutusvallan ulkopuolella. Silloin ei voi ottaa asiaa liian henkilökohtaisesti, jos on itse tehnyt voitavansa.

Työteliäs ja rento meininki

Valvontakamera vahtii kahvipannuja.

Oulun toimiston käytävällä kulkijaa tervehtivät pirteän vaaleanvihreät tehosteseinät. Kengät on jätetty eteisessä naulakkoon. Paras löydös on toimiston käytävän varrelle sijoitettu televisioruutu, johon välittyy valvontakameran kuvaa keittiön kahvipannujen tilanteesta reaaliajassa. Huomaa, että nyt ollaan yrityksessä, jolle ratkaisujen tuottaminen ja muun muassa valvontakameroiden asentaminen ovat arkipäivää.

Kahvitaukoja pidetään myös porukalla: joka iltapäivä vietetään yhteinen kahvitauko samaan aikaan.

”Se on pyhitetty niin, että siellä ei puhuta työasioita, ellei ole pakko”, Korpierkki virnistää.

Minkälainen meininki toimistossa muutoin vallitsee?

”Työteliäs, mutta rento ja leppoisa meininki. Kovasti saadaan aikaiseksi tällä porukalla, unohtamatta huumoria”, Korpierkki sanoo. ”Täällä on hyvä meininki”, hän tiivistää.