Skip to content

Verkko – välttämätön paha vai strateginen investointikohde?

20230317-DSCF2934-large

Verkko on muuttunut yksinkertaiseksi yleishyödykkeeksi, joka hoitaa bittien siirron huomaamatta. Internet-laajakaistaa ja suurta kapasiteettia saa edullisesti, joten miksi yritysverkkokaan vaatisi sen enempää? Tai miksi maksaa siitä lisää? Asiaa on syytä tarkastella vähän laajemmin.

Perinteisesti ajateltuna on totta, että verkon tehtävä on siirtää bittejä luotettavasti sovellusten ja käyttäjien välillä. Verkko on muuttunut IT:n peruskomponentiksi, jota muut ylemmän tason palvelut hyödyntävät kuin huomaamatta. Äly ja toiminnallisuudet valuvat sovelluksiin ja päätelaitteisiin. Onko verkon rooli siis jäädä tyhmäksi sivustaseuraajaksi?

Riippuu tarpeesta. Joskus pelkkä luotettava ja nopea yhteys on riittävä ominaisuus. Kuitenkin yritysten hajautuvassa ja monimutkaistuvassa IT-ympäristössä verkko kokoaa kaiken yhteen. Verkko voi yhdistävänä tekijänä tarjota paljon muutakin arvoa kuin pelkän kytkentäpisteen palveluiden välille. Moderni verkko sisältää paljon mahdollisuuksia tehostaa toimintaa ja parantaa laatua.

1. Lisää nopeutta ja joustavuutta

Moderni verkkoinfra tarjoaa nopeutta. Välttämättä kaikille kymmenille tai sadoille gigabiteille ei ole tarvetta, mutta olennaisempaa onkin, että verkon kellotaajuus muuttuu suuremmaksi. Paketit liikkuvat verkossa nopeammin ja ruuhkaantumista tapahtuu vähemmän, kun liikenne saadaan välitettyä eteenpäin nopeammin isommilla porttinopeuksilla.

Laitteiden ja alustojen kapasiteetit kasvavat jatkuvasti, joten samalle rahalla saa nyt enemmän vastinetta kuin ennen. Isompi kapasiteetti on yleensä suhteessa halvempaa kuin pieni. Suuremman ja joustavamman kapasiteetin myötä liikennettä voi vapaammin siirtää hajautuneiden tai keskitettyjen palvelukomponenttien välillä. Se antaa liikkumavaraa toteuttaa palveluita itselle sopivalla tavalla.

2. Apua ongelmanselvitykseen

Ongelmanratkaisun kannalta on tärkeää saada tilannekuva koko verkon ja siihen liittyvien laitteiden toiminnasta. Verkon täytyy pystyä tuottamaan telemetriatietoa laitteista ja liikenteestä. Keskitetyn hallinnan tapahtuma- ja analytiikkapalveluiden kautta saadaan kuva koko ympäristön tilasta. Näin poikkeamat voidaan helposti havaita ja paikallistaa. Tekoäly auttaa poikkeamien esiin nostamisessa ja yhdistelyssä.

AIOps-työkaluilla heikkoja signaaleja voidaan yhdistellä selkeiksi ongelmiksi tai kokonaisuuksiksi. Ylläpitäjän on helppo nähdä ja ymmärtää konteksti, jonka perusteella korjauskin yleensä löytyy nopeasti. Tekoäly osaa myös ehdottaa korjaustoimenpiteitä ja jatkotutkimuskohteita, ehkäpä jatkossa myös korjata vikoja automaattisesti. Piilevät vikapaikat löytyvät joskus jopa ennakoivasti ennen kuin ongelma alkaa näkyä käyttäjille tai palveluille.

3. Työkaluja muutoshallintaan

Tekoälyavusteinen operointi tarjoaa myös simulointi- ja varmistustoimintoja. Digitaalinen kaksonen mallintaa infran ja palvelut niin, että muutoksia ja niiden vaikutuksia voidaan simuloida etukäteen. Samalla syntyy dokumentaatio ja hetkellinen tilannekuva verkosta. Näin eri tilanteita voidaan verrata toisiinsa. Synteettisten käyttäjien avulla malli voi mitata palveluiden toimivuutta erilaisissa tilanteissa. Kun muutoksen vaikutukset tiedetään etukäteen, epävarmoista ja hankalista muutoksista tulee arkipäiväisiä, ja ne uskalletaan ajaa tuotantoon turvallisin mielin.

Ennakoivalla ja suunnitelmallisella muutoshallinnalla pienennetään tuotannollista riskiä ja säästetään rutkasti aikaa ja rahaa vähentämällä raskaita suunnittelukokouksia, CAB-kierroksia ja yleistä epävarmuutta. Ongelmia aina kuitenkin tulee ja tärkeintä on saada ne korjattua nopeasti. Siksi näkyvyys koko verkkoon ja muutosten vaikutusten näkyväksi tekeminen auttavat löytämään ongelmat ja korjaamaan ne pikaisesti. 

4. Tietoturvan ohjauskeskus

Verkossa on tehty tietoturvaa aina, mutta pelkän verkon tietoturvaominaisuudet eivät enää riitä nykyisessä uhkatilanteessa. SASE yhdistää verkon ja tietoturvan samaan alustaan pilvimallisesti SaaS-palveluksi paketoituna. SASE liittää verkkoalustaan käyttäjäidentiteetin, päätelaitteet, sovellukset, hienojakoiset ja kerrokselliset pääsynhallintapolitiikat sekä kokonaisvaltaisen näkyvyyden palveluiden käyttöön. Näillä eväillä voidaan toteuttaa Zero Trust -mallia.

SASE myös joustavoittaa palveluiden käyttöä ja parantaa käyttökokemusta. SD-WAN toteuttaa ketterän ja optimoidun verkkotopologian operaattoreista tai fyysistä yhteyksistä riippumatta. SASE-palvelut tuovat mukaan keskitetyt kehittyneet tietoturvaominaisuudet joustavasti ja helposti käyttöönotettavina sovelluskomponentteina. SASE-alustalta voidaan hallita koko hajautuneen IT-toimintaympäristön tietoturva omasta infrasta pilvialustoihin ja päätelaitteista SaaS-palveluihin. SASE voi jatkossa ollakin koko verkon ohjauskeskus, josta mukaan liitettyjä palvelukomponentteja ohjaillaan keskitetysti.

5. Parempi käyttökokemus kaikille


Ongelmana hajautuneissa digipalveluissa on, miten löytää vikapaikat pitkistä palveluketjuista. Digitaalisen käyttökokemuksen mittaus (DEM) antaa kokonaiskuvan, miten palvelut toimivat käyttäjän näkökulmasta, ei pelkästään verkon, vaan myös koko palveluketjun komponenttien osalta. Ylhäältä kokonaisnäkymästä saadaan kuva missä kohtaa ongelmia on ja alaspäin porautumalla voidaan tarkentaa ongelmat hyvin tarkkaan tiettyyn kohtaan. Ongelmakohtien löytäminen tehostuu, monitoimittajaympäristön pallottelu vähenee ja käyttäjä saa palvelut paremmalla laadulla.

Monimutkaistuva tietoturva lisää myös käyttäjän vastuuta omista toimistaan ja päätelaitteistaan. Käyttäjän ei tarvitse osata monimutkaisia järjestelmiä tai pelätä riskeeraavansa tietoturvaa, jos modernit välineet hoitavat etäyhteyden, pääsynhallinnan ja palveluiden käyttöoikeudet läpinäkyvästi ja automaattisesti taustalla määritellyn roolin ja politiikan mukaisesti. Tyytyväinen käyttäjä saa tarvitsemansa palvelut helposti ja turvallisesti, ja voi tehdä työnsä tehokkaasti.


Mitä haluat verkolta?

Modernilla verkolla voi siis olla monia ulottuvuuksia, jotka liittyvät koko yrityksen IT-ympäristön toimivuuteen, turvallisuuteen ja käytettävyyteen. Luotettavasti toimiva verkko ja modernit hallintatyökalut takaavat sovellusten toimivuuden ja liiketoiminnan jatkuvuuden, mutta myös sujuvan käyttökokemuksen sekä käyttäjille että ylläpitäjille. Vaikka palveluntarjoaja vastaisi verkosta, tehokas operointi näkyy väistämättä myös asiakkaille parempana laatuna.

Jo pelkästään verkon operointikykyä parantamalla nostetaan tuottavuutta kohisten. Miten olisi 70 % vähemmän vikakeikkoja ja ongelmanselvitys puolet nopeammin? Tai 80 % vähemmän operatiivisia kuluja ja kaksinkertainen muutosvauhti? SD-WAN:n avulla voidaan myös optimoida yhteyskuluja 20 % pienemmiksi. Tietoturvaa yhdistämällä voi saada 75 % tehokkaamman operointiympäristön, joka samalla vähentää hyökkäysriskin puoleen.

Moderni verkko ottaa tietoturvan, valvonnan ja käyttökokemuksen ominaisuuksia itselleen, jolloin verkon arvo nousee uudelle tasolle. SASE:sta on tullut integraatioalusta erilaisille palveluille ja infrakomponenteille. Sitä on vaikea verrata perinteiseen verkkoon, koska toiminnot ja laajuus ovat niin erilaisia.

Verkkoinvestointeja tehdessä on siis hyvä miettiä kokonaiskuvaa: satsaamalla vähän enemmän parempiin ominaisuuksiin, voi välttää jatkuvasti turhauttavat ongelmat ja työläät rutiinihommat. Se säästää kokonaiskuluissa ja tuo mielenrauhaa.

 

Blogin kirjoittaja

Picture

Antti Leimio

Network Security Architect

Kokenut tietoliikenneasiantuntija, joka on kiinnostunut ymmärtämään teknologiaa ja hyödyntämään sen mahdollisuuksia. Autan löytämään ja toteuttamaan liiketoimintatarpeisiin sopivia kyberturvallisia tietoliikenneratkaisuja.

 


PS. Haluaisitko sähköpostiisi tietoa ajankohtaisista aiheista? Kiinnostaako turvallisuusratkaisut tai AI & data vai kenties digitaaliset palvelut? Voit tilata uutiskirjeen juuri sinua kiinnostavista teemoista. Meidän uutiskirjeessä on Loihdetta!