Skip to content

Loihteen kyberkatsaus 6/2025

Kyberkatsaus 6.2025

Lue kesäkuun merkittävimmät kybertapahtumat katsauksestamme. Alta löydät tiivistelmän viime kuukauden tapahtumista tai voit siirtyä suoraan tekstin loppuun ja klikkata auki koko kyberkatsauksen.

Suomalaisissa yrityksissä kyberturvallisuuteen liittyvät uhat ovat läsnä päivittäisessä toiminnassa eikä niiden vähenemisestä ole merkkejä. Suomalaisille yrityksille ja organisaatioille keskeisin kyberuhka ovat taloudellisesti motivoituneet rikolliset toimijat. Näiden lisäksi tietyille tahoille uhkaa muodostavat myös haktivistit ja valtiolliset toimijat. Edellä mainittuihin uhkiin vastaaminen vaatii organisaatioilta aktiivisia toimia ja jatkuvaa kyberturvallisuuden kehitystyötä.

Tilanne Suomen lähialueella on ollut jännitteinen jo muutamien vuosien ajan. Itämeren valtiot ovat joutuneet toistuvasti Venäjän aggressiivisen retoriikan ja toiminnan kohteeksi. Harjoitustoiminnan häiritseminen, alueloukkaukset, mahdollisesti vaurioitettu infrastruktuuri ja negatiivinen retoriikka ovat vakiintuneet osaksi Suomen lähialueen arkipäivää. Lisäksi Itämeren vedenalaista infrastruktuuria on vahingoitettu toistuvasti Suomen lähialueella. Suomalaisten organisaatioiden on syytä ottaa tämä huomioon omassa toiminnassaan ja riskiarvioissaan.

Tietoturvaan liittyvät uhat voivat olla sekä paikallisia että kansainvälisiä. Paikallisiin uhkiin vaikuttaa Suomen geopoliittinen asema ja kohdennetut kampanjat rikollisten taholta. Kansainvälistä uhkaa edustavat esimerkiksi globaalisti hyväksikäytettävät verkon reunalaitteiden haavoittuvuudet. Näihin uhkiin varautuminen edellyttää jatkuvaa työskentelyä ja kehittämistä tietoturvaan liittyen. Valvonta, reagointikyky ja poikkeamiin valmistautuminen ovat keskeinen osa jatkuvuuden varmistamista.

Lähi-Idän tilanne vaikuttaa myös globaaliin turvallisuustilanteeseen. Yhdysvaltojen ja Israelin suorittamat ilmaiskut Iranin ydinlaitoksiin, Iranin vastaiskut ja uhkaukset sulkea Hormuzinsalmi lisäävät vastakkainasettelua. Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka on kohonnut Suomessa ja esimerkiksi Iranin suhteet länsimaihin ovat heikentyneet.[1] Tämä voi näkyä Suomessa lisääntyneenä vihamielisenä toimintana ja kybervaikuttamisena.

PS. Vaikka kyberturva ei vietä kesälomia, kyberkatsaus lomailee. Seuraava katsaus ilmestyy syyskuun alussa.

 

 

Jos haluat jatkossa kyberkatsauksen suoraan sähköpostiisi,
tilaa se itsellesi tästä