Pasi Hassani mietti jo varhain ryhtyvänsä konsultiksi, sillä hän piti ongelmanratkaisusta ja ihmisten kanssa työskentelystä. Tietoturvakonsulttina hän saa eniten nautintoa siitä, kun asiakkaan ongelmaan keksitään yllättävä ja onnistunut ratkaisu.

Pasi kuvailee päätymistään Loihteelle ”onnelliseksi sattumaksi”. Keväällä 2020 Pasin olkapää oli juuri leikattu ja hänellä oli runsaasti aikaa tehdä opinnäytetyötään Jyväskylän ammattikorkeakouluun. Kyberturvallisuuteen ja ohjelmointiin suuntautunut insinööriopiskelija törmäsi LinkedInissä työpaikkailmoitukseen, jossa etsittiin CSOC Management Specialistia Loihteelle. Se kolahti heti.

"Loihteen paikka tuntui juuri täydelliseltä urani alkuun. Huomasin myös, että kaksi opiskelukaveriani työskenteli jo yrityksessä, joten päätin kysyä heiltä lisätietoja. Molemmat kehuivat meininkiä hyväksi ja esimiehiä mukaviksi", Pasi muistelee.

Pian Pasi pääsikin aloittamaan työt CSOC-tietoturvavalvomossa, jossa valvotaan ja reagoidaan yritysten tietoturvapoikkeamiin ympäri vuorokauden. Pasi työskenteli Management-tiimissä, joka huolehtii muun muassa tietoturvavalvonnan kehittämisestä, uusien asiakkaiden teknisistä käyttöönotoista sekä työkalujen kehittämisestä.

Konsultin työssä ei ole samanlaista päivää

Vajaat kaksi vuotta kului. Siirtymä CSOC Management -työstä kävi lopulta sutjakasti, kun konsultoinnin esimies tuli kysymään, olisiko Pasilla kiinnostusta liittyä tiimiin. Hän vastasi myöntävästi. Nyt Pasi on työskennellyt Loihteen tietoturvakonsulttina jo lähes puolitoista vuotta.

"Konsulttina saan toimeksiantoja suoraan asiakkailta. Siksi mikään tehtävä ei olekaan ihan samanlainen.  Pääfokukseni on kokonaisvaltaisessa tietoturvassa kohdistuen kuitenkin erityisesti pilviympäristöihin. Teen esimerkiksi tietoturva-arviointeja asiakkaille sekä suunnittelen ja toteutan tietoturvatyökalujen käyttöönottoja ja koulutuksia", Pasi kertoo.

Tällä hetkellä Pasilla on pöydällään kahdeksan eri asiakkaan kanssa projektit, joiden lisäksi hän tekee sisäisiä kehitysprojekteja ja tietoturvakoulutuksia. Parasta hänen työssään on oivaltaminen: se hetki, kun asiakkaalle keksitään tämän kaipaama ratkaisu.

"Pidän eniten siitä, kun asiakas toteaa ratkaisun olevan juuri sitä mitä haluttiin. Olen oppinut konsulttina toisaalta kommunikoimaan paremmin ja toisaalta ymmärtämään asiakkaan tarvetta silloinkin, kun tämä ei osaa pukea sitä sanoiksi. Pointtina ei ole tuputtaa vaan tarjota kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka toimivat ja joita asiakkaat pystyvät helposti itse käyttämään", Pasi summaa.

Etätyössäkin vietetään usein yhteisiä kahvihetkiä

Pasin mukaan konsulttina saa jatkuvasti haastaa itseään. Työ on myös hyvin itsenäistä.

"Pilvitietoturva on jatkuvasti muuttuvaa. Pitää jaksaa olla kiinnostunut ja opiskella aihetta jatkuvasti. Seuraan mitä maailmalla tapahtuu ja millaisia päivityksiä Microsoftin pilvitietoturvaratkaisuihin on tullut. Useita sertifikaattejakin on tullut suoritettua, viimeisimpänä CISSP-sertifiointi", Pasi kertoo.

Jyväskylässä majaileva Pasi tekee 95-prosenttisesti etätöitä. Se on luonnollista, etenkin kun tiimi on hajaantunut ympäri Suomea: Kainuuseen, Ouluun ja pääkaupunkiseudulle. Etäisyydestä huolimatta Pasi kuvailee työilmapiiriä rennoksi ja ryhmähenkeä hyväksi:

"Aina voi olla varma, että saa apua, jos laittaa ryhmächatiin viestin tai pirauttaa jollekulle. Meillä on myös päivittäin kahvitaukopalavereita etänä sekä aamulla että iltapäivällä, joihin saa osallistua aktiivisesti tai olla vaikka mikki mykkänä ja kuunnella muiden juttuja", Pasi kuvailee.

Tietoturvakonsultin työstä kiinnostuneita hän kehottaa rohkeasti kysymään suoraan rekrytoivalta henkilöltä, mitä työ sisältää. Yleensä työt voidaan räätälöidä hakijan osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

"Loihde on iso yritys, joka sisältää paljon etenemismahdollisuuksia eri alan osaajille. Jos vuorotyö kiinnostaa, voi työ tietoturvavalvomossa olla sinun juttusi. Siellä saa tehdä 12 tunnin vuoroja ja ansaita tyypillisesti viiden–kuuden päivän vapaat. Päivätyötäkin voi valvomossa toki tehdä ylläpito- ja kehitystehtävissä. Jos taas ohjelmistokehitys, pääsynhallinta tai fyysinen turvallisuus innostavat, nekin onnistuvat! Siinä mielessä tämä on todella ainutlaatuinen paikka olla töissä", Pasi iloitsee.